Finale Derby Arona Tenerife 2017 (Dutch Language)

0
4961

Imagen400

En zo uit de warmte van het eiland van de eeuwige lente terug naar de eerste warme lentedagen in ons anders zo koude kikkerlandje. Heb in het verleden wel eens een grotere temperatuurverschil bij thuiskomst meegemaakt, dit bevalt mij prima. Juist terug van de finale van één van de grootste evenementen op het gebied van oneloft races, die van de Derby Arona Tenerife, gehouden op het gelijknamige eiland. Een volkomen op toeristisme ingerichte omgeving, zon, zee stranden en voor wie van shoppen, terrashangen, boulevardlopen of eenvoudigweg zon aanbidden wil een ideale verblijfplaats. Zo kort voor de start van het vliegseizoen voor mij als coördinator voor de Nederlandse deelnemers, een laatste uitstap voordat het grote werk in de lage landen los barst. Een jaarlijkse reünie van deels een vaste kern deelnemers uit verschillende landen, waar ik met mijn Brabantse drinkbroeders Ad en Anton toch meest met onze Vlaamse zuiderburen de dagen onder de zon doorbrengen.

Imagen350

Vaste verzamelplaats bij café Manneke Pis, gezellige uren met de uitbaters van het grootse duivenlokaal uit Ninove, ofwel met voetbal of wielrennen op groot scherm en een Jupiler op tafel, het kon minder. De finale van de Derby Arona Tenerife heeft al jaren een vaste plaats op de kalender van de one lofties, of wel eenhoksracers. Een evenement met een groots internationaal karakter waar deelnemers uit wel 20 landen deelnemen. Een evenement onder misschien wel de meest pittige omstandigheden, door de natuurlijke barrières zoals vliegen over de oceaan, van eiland naar eiland. Laat je niet verassen door de relatief korte afstanden die vervlogen worden, over 100 km open zee naar maar één punt vliegen, is een kwaliteit die maar voor een klein percentage jongelingen is weggelegd. Qua afstand zou je denken met pure sprinters aan de start moeten komen en zware fond kansloos zou zijn, dit jaar bleek het omgekeerde de waarheid met opvallend veel ‘Barcelona’ vermeldingen in de afstammingen van de winnaars.

Imagen315

Aanleveren van de duiven vindt plaats in de maanden mei tot en met oktober, feitelijk buiten het normale kweekseizoen. Een tijd waar je nog eens van koppelingen kan veranderen, of de bewezen kweekparen nog eens een ronde kan laten grootbrengen voor dit evenement. In december wordt dan gestart met korte trainingen op het eiland zelf tot een 30 tal kilometers, waarnaar de activatieperiode van de reserveduiven plaatsvind rond de feestdagen. In januari wordt de voorbereiding vervolgt met een serie trainingen op Tenerife tot maximaal 60 kilometer, waarna in februari de eerste zee trainingen van start gaan. Deze vinden plaats vanaf de veerboten die zich tussen de eilanden Tenerife en Cran Canaria bewegen, tot maximaal halverwege de beide eilanden.

Imagen262

Na drie maanden voorbereiding gaat het echte spel in februari dan op de wagen, met de selectievlucht, de zogenaamde survivalrace, de eerste officiële race vanaf Gran Canaria waarbij de eerste autoprijs te winnen is. Evenals in voorgaande edities bleek deze vlucht het grootste struikelblok voor het grootste deel van het deelnemersveld. Toch is er altijd een ploeg duiven die zich nergens van aan trekt en met weinig moeite de natuurlijk hobbels nemen. De één noemt het geluk of toeval, toch zijn zij het die in de finale de dienst uitmaken. Voordat de finale plaatsvindt, wordt er nog een tweede carrace vanaf het westen van Cran Canaria gehouden, gevolgd door de halve finale vanaf Fuertafentura. Deze race, waarbij twee keer de oceaan overgevlogen moet worden, bepaald wie uiteindelijk om het grote geld gaan strijden, ook hier valt weer een derde deel van het uitgeselecteerde deelnemersveld af. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de spanning bij iedere race over het water tot grote hoogte stijgt bij de deelnemers, wie haalt de finale?

Sjaak Buwalda